Český tisk se včera blamoval titulky "Smrt v přímém přenosu"

5. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Šéf CIA ve středu přiznal, že nebyl k dispozici přímý přenos americké razie do rezidence Usámy bin Ladina (český tisk se včera blamoval titulky na první straně "Smrt v přímém přenosu".)

Leon Panetta, šéf CIA informoval o tom, že na 25 minut došlo k přerušení přenosu z kamer umístěných na helmách amerických speciálních jednotek, které prováděly razii.

Bílý dům vydal fotografii, na níž to vypadá, jako že americký prezident a jeho poradci sledují razii přesně, jak probíhala. Ve skutečnosti vůbec nevěděli, co se v Usámově rezidenci děje.

V libyjském městě Misurata vzniká humanitární katastrofa

5. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Loď, které přivážela do libyjského města Misurata humanitární pomoc, se stala terčem ostřelování Kaddáfího jednotek. Reportér Channel Four News Alex Thomson byl svědkem zoufalého úsilí zahránit raněné. NATO v Misurátě není schopno ochránit civilisty:



Misurata je v obklíčení Kaddáfího jednotkami už dva měsíce. Kaddáfí vyhrožuje, že město srovná se zemí, pokud se vzbouřenci nevzdají. NATO nemá dostatečné množství letadel, aby dokázalo zastavit systematickou dělostřeleckou střelbu Kaddáfího jednotek do města.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Radio Jerevan ve Washingtonu

5. 5. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 5 minut

"Ptám se proč naše vláda pořád vyvolává konspirační teorie? Proč nezveřejní ty fotografie?"

Ron Paul, republikánský prezidentský kandidát.

Ron Paul se trochu zaobaleně ptá, proč americká vláda lže. On to samozřejmě ví, ale i tak lze nabídnout několik odpovědí:

1.

Lež je součástí propagandy a Washington ji ze zvyku vkládá i tam, kde postrádá smysl; 2.

Washington již nepovažuje manipulaci s informacemi za lež; a 3.

Washington si je jist, že se ze lží vylže kritikou konspiračních teorií.

Konspirační teorie jsou nejen reakcí na slabiny oficiálních vysvětlení, ale především na neochotu moci uvolnit informace, které by původní nejasnosti rozptýlily.

Brněnský 1. máj a zlovolná manipulace českých televizí

5. 5. 2011 / Milan Valach

čas čtení 5 minut

Brněnský první květen se stal mimořádnou událostí v dějinách této země. Po létech apatie se občané vzchopili k obraně základních morálních hodnot demokratické společnosti. Proti asi čtyřem stovkám neonacistů se postavil mnohonásobně větší počet těch, kteří se rozhodli jejich pochod zablokovat. Podle odhadů se počet blokujících pohyboval mezi jedním až dvěma tisíci účastníků! Na stránkách iniciativy Brno blokuje se objevily podpisy řady veřejně známých osobností, blokádu podporujících. Iniciativa jasně deklarovala své cíle, a to zabránit šíření strachu, nenávisti a násilí.

Americká Federální rezervní banka "způsobila Arabské jaro"

5. 5. 2011 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Druhá vlna tištění peněz, kterou provedla americká Federální rezervní banka (eufemisticky nazývané "kvantitativní uvolňování") podle listu Daily Telegraph způsobila revoluce v arabských zemích. V tom smyslu byla prý americká federální rezervní banka při vyvolávání revolucí v třetím světě "daleko úspěšnější než CIA".

Jak je to možné? Tištění peněz v Americe totiž vede k vzrůstu cen komodit na světových trzích, a tedy vede k růstu cen potravin. Kvantitativní uvolňování vyvolalo výrazný růst cen potravin v třetím světě a růst ceny chleba vede k revolucím. Jednoduché, že?

Když ptáčka chytají, pěkně mu zpívají...

5. 5. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

V BL se v poslední době objevilo několik příspěvků na téma motorismu. Dovoluji si přispět svou trochou do motoristického mlýna.

Reklama -- jaká to úžasná věc. Zvláště působivá je ta televizní. Již méně úžasný a stejně tak méně relevantní je jejich obsah. Mám-li být konkrétní pak, jsme-li u motorismu, uvedu několik příkladů reklamy na nové osobní automobily (nákladní automobily zřejmě reklamu nepotřebují, nejspíše se dobře prodávají samy i bez reklamy).

26715

Edy Balog: K boxu mě přivedl Bruce Lee a jeho křik

5. 5. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 4 minuty

Kick-boxer Edmund "Edy" Balog slouží u Městské policie v Karviné. Svoje umění využívá podle hesla "Pomáhat a chránit". Je rád, že může jít příkladem.

Patříte prý k maďarským Romům, kterých u nás, pokud vím, tolik nežije. Jak jste se dostal na Ostravsko?
Jmenuji se Edmund Balog, narodil jsem se v Košicích jako prvorozený syn Edmunda a Julie Balogových. Mám bratra a sestru. V Karviné bydlím 29 let, mám tady své zázemí, práci, rodinu a přátele. Ano, patřím k maďarským Romům. Na Karvinsko jsem se dostal díky tomu, že rodiče se tam přistěhovali za prací.

Český helsinský výbor vyzývá k bezodkladnému odvolání Ladislava Bátory z pozice poradce ministra školství

5. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Český helsinský výbor vyjadřuje vážné znepokojení nad tím, že ministr školství zamlčel informace o Ladislavu Bátorovi a tím de facto zakryl jeho dlouholeté aktivity na pravicově extremistické scéně, ačkoliv jsou veřejně dostupné.

Přestože ministr školství veřejnosti sdělil, že by nikdy nespolupracoval s lidmi s extremistickými názory, již měsíc je takový člověk jeho poradcem.

Ladislav Bátora je prokazatelně svázaný s českou ultrapravicí, otevřeně se hlásící k ideám netolerance, xenofobie, v minulosti úzce spolupracující s ultranacionalistickými a neofašistickými hnutími jako Národní strana nebo Vlastenecká fronta.

Podobnost čistě náhodná?

5. 5. 2011 / Jiří Pondělíček

čas čtení 2 minuty

1.Máj si mnozí z nás připomínají nejen jako svátek zamilovaných, který má, oproti importovanému Valentýnovi, u nás staletou tradici nebo jako připomínku monstrózních komunistických manifestací, ale zároveň jako příležitost připomenout nutnost důstojného postavení dělníků a vlastně všech zaměstnanců ve společnosti.

Jedna moje vzpomínka z 80. let se týká právě prvomájového průvodu, kde zasahující esenbáci odváděli občana, který nesl transparent s portrétem M. S. Gorbačova.

Bin Ládinova dcera potvrzuje smrt otce

4. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Pákistánská média ve středu informovala o tom, že dvanáctiletá dcera Usámy bin Ládina svědčí, že byla v sídle v Abottabádu přítomna zabití svého otce americkými jednotkami.

Usáma hrál 10 let pro Američany strašáka náhražkou za někdejší Sovětský svaz. Kdo se stane strašákem teď?

4. 5. 2011

čas čtení 8 minut

Neokonzervativci, "novináři specializující se na terorismus" a Usáma bin Ladin sám měli všichni dobré důvody proč zkonstruovat a šířit jednoduchý mýtus o blížící se apokalypse, píše v deníku Guardian Adam Curtis.

Děsivou věcí na Usámu bin Ládinovi je skutečnost, že pomohl usmrtit po celém světě tisíce nevinných lidí. Ale také byl pro Západ pozoruhodným způsobem obrovským darem. Zjednodušil svět. Když se rozpadl r. 1989 komunismus, velký příběh, který se stal přímou součástí mentality občanů západních zemí - příběh o tom, že probíhá globální válka proti vzdálenému zlu - najednou skončil. Porozumět světu najednou začalo být daleko složitější až do doby, kdy po globální hospodářské krizi r. 1998 a hysterickém divadlu týkajícím se aféry s Monikou Lewinskou se na scéně objevil bin Ládin jako spiklenec, který zorganizoval bombové útoky proti velvyslanectvím ve východní Africe.

Adam Curtis je slavný britský televizní dokumentarista. Jeho klasický seriál The Power of Nightmares (Síla nočních můr), v němž autor argumentuje, že hrozba islámského terorismu je fantazie, velmi podobná fantaziím amerického neokonzervatismu, se vysílal v roce 2004. Český překlad těchto filmů je ZDE

O řízení motorových vozidel

4. 5. 2011 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Můj táta říkal, že řízení motorových vozidel je nakládání s nejnebezpečnější zbraní. Je jich totiž nejvíc a používají se běžně. Ne na střelnici či ve válce. Kdo řídí po Čechách asi ví o čem mluvím.

"Rozpočtově zodpovědným" rodinám

4. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V tisku jsem se dočetl, že skupinka poslanců za TOP09 poslala do Sněmovny novelu zákona o místních poplatcích, která počítá se stoprocentním zvýšením poplatku za komunální odpad. Peníze nerostou na stromech a je třeba je v rodinném rozpočtu někde nalézt. Proto bych doporučil rodičům těch dětí, kterým bylo v minulém roce 18 a více let a volili TOP09, aby příslušnou částku strhli svým dětem z kapesného. Protože to byly právě tito mladí, kteří svou nezodpovědnou volbou protlačili TOP09 do parlamentu. Tehdy velmi toužili po tom zachovat se zodpovědně, ať tedy nyní nesou odpovědnost za své rozhodnutí, píše čtenář Karel Kameník.

26714

Koutek reklamní tuposti 26 -- Typografické minimum

4. 5. 2011 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

Jasně, je to drobnost, ale mrkněte se na okénko "Dny otevřených dveří" úplně dole na stránce automobily KIA. Všechno je tam přesně obráceně, než má. Mezi čísly 11. a 20. má být dlouhá pomlčka a nikoliv krátký rozdělovník. Kolem pomlčky nemají být mezery. Za tečkami u čísel 20. a 4. naopak být mezery mají. Ano, je to typografické hnidopišství, ale úplně stejně špatně to měla KIA i u svých televizních reklam. A můžete mi říct, jak mám věřit automobilce, která vyrobí televizní reklamu za statisíce, a nedá stovku korektorovi, aby ji přečetl? Je to automobilka, která se soustředí na detaily? Zachrání mi její bezpečnostní systém život, až narazím do stromu? (Za upozornění na reklamu děkuji Aleši Duroňovi).

Černá krev

2. 5. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 25 minut

(Ukázka z autorova nového románu Černá krev. Kniha právě vychází v nakladatelství Akropolis.)

Kapitola 38

András Mikó se koupal v kádi s horkou vodou, ohřátou s bylinkami. Lázeňští asi přidali ještě něco, protože voda nejen sladce voněla mátou a levandulí, ale velmi příjemně pěnila a pěna se jemně a něžně dotýkala jeho krku a tváří. Blaženě se protáhl.

"Ještě trochu horké vody," zavolal.

Krb tiše plápolal a suché dřevo příjemně praskalo, cítil podle vůně, že jde o buková polena. Velmi spoře oblečená lázeňská s měděným kotlíkem s horkou vodou k němu s úsměvem přistoupila a pak, snad to měl být vtip, mu chrstla vodu, kupodivu studenou, do tváře. Bylo to osvěžující.

"Co to děláš, kočičko?" zeptal se András a náhle cítil velkou únavu.

Jakou má po bin Ládinově smrti budoucnost al-Kájda?

2. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Ortodoxním vedením al Kajdy byli vždycky bin Ládin a jeho egyptský společník Ajman al-Zavahrí a několik desítek společníků v Pákistánu, píše v deníku Guardian odborník na al-Kájdu Jason Burke. Al-Zavahrí je údajně stále naživu, avšak tento stárnoucí pediatr nemá bin Ládinovo charisma. Je to schopný ideolog, stratég a organizátor, ale nemůže se stát ohniskem pro aktivisty.

Otevřená zpráva pro ministra Kalouska. ( Předkládejte opatrně, aby nezkolaboval!)

4. 5. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Vážený pane ministře Kalousku!

Protože mám plné pochopení pro Vaše starosti se zabezpečením dostatku financí v rámci státního rozpočtu a vědom si skutečností, jak nesnadno a s jakým nepochopením druhých (včetně s ostouzením Vaší osoby) se Vám tyto finance těžce zajišťují, dovoluji si Vám touto cestou předložit jeden (je jich více, ale o ostatních zas někdy jindy) racionální návrh, jak a kde získat potřebné peníze.

Film Czech made man je směsicí povrchně komerčních scén bez jediné myšlenky

2. 5. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

< Czech made man (ČR 2011)

Pozoruhodnou ukázkou povrchnosti a plytkosti současné české kinematografie je nový film režiséra Tomáše Řehořka Czech made man, s Janem Budařem v hlavní roli. Scénář filmu je opravdu neuměle napsán. Postavy postrádají jakoukoliv charakterizaci či psychologickou motivaci. Opravdu znepokojující, a to dělá tento film sociálně zajímavým, je jak silně režiséra svádí povrchní vizuální pozlátko. Ve filmu vidíme "dramatické" podvodnické a polozločinecké podnikatelské prostředí, "velký svět" zasedacích síní, podnikatelských kanceláří, tvrdého alkoholu, drog a prostitutek, a to nejen v Praze, ale dokonce chvíli i v Číně, jenže kromě tohoto vizuálního pozlátka film neproniká vůbec k žádnému tématu a vůbec nic nesděluje.

A Clockwork Orange (VB 1971)

26710

Yom HaShoah 2011 v Jeruzalémě

3. 5. 2011 / Andrej Rogačevskij

čas čtení 9 minut

Letos se oslavoval izraelský Den vzpomínání na mučedníky a hrdiny holocaustu, který je znám v Izraeli jako Yom Hashoah ve dnech 1. a 2. května. Zahajovací ceremonie začíná 1. května po západu slounce, protože židovský náboženský kalendář nám sděluje, že, právě tak jako existovala temnota, než B-h stvořil světlo, nový den začíná se nocí předchozího dne.

An English version of this article is in CLICK HERE

Podivné výroky českých soudců

3. 5. 2011 / Stanislav Křeček

čas čtení 4 minuty

Domnívám se, že i zastánce nezávislosti soudní moci při rozhodování souzených věcí i zastánce samosprávy soudů, musely v poslední době poněkud znepokojit některé výroky představitelů justice, které, alespoň podle mého názoru, relativizují práva občanů.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2011

12. 4. 2011

čas čtení < 1 minuta

V březnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 243 osob celkovou částkou 59 224.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2011 částku 160 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

31370