11. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 7. 2007

Americký prezident Bush uvedl, že chápe, že irácká válka je pro Spojené státy problém, ale že Kongres musí dát jeho plánu, v jehož rtámci vyslal do Iráku další americká vojska, čas na to, aby začal fungovat.

Ve svém projevu v Ohiu Bush apeloval na americké politiky, aby nepožadovali nyní stažení amerických vojsk z Iráku. Požadoval, aby byli Američané trpěliví až do září, kdy zveřejní velitel amerických vojsk v Iráku svou zprávu o situaci.

Sloupek
Michal Šanda

Holan stěhovák
těžkejch veršů s očima jako brikety z uhláku
ten z Kampy pitomec řek že psát básně
na stroji je jako zatopit v katedrále koksem
a na to vepsal tužkou do Bagatel
dedikaci
trochu nasraně: k čemu bude vám
moje utrpení Ivane Diviši?

rozkančenej derviši

já píchám Rů-
ženu
tripla si uženu

do Britských listů poslal autor

Karel  Kocher v pořadu Jana Krause \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
11. 7. 2007

Uvedení bývalého špiona Karla Koechera na obrazovce České televize v bulvárním pořadu Jana Krause "Uvolněte se prosím" bylo pro historika kosmonautiky a špionáže Karla Pacnera důvodem k takovému rozčilení, že se jím bude podle iDnes zabývat Rada České televize.

"Karel Koecher má na rukou krev, podílel se na sebevraždě jednoho ruského diplomata, když ho pro KGB označil jako agenta CIA. Do toho pořadu neměl vůbec přijít. A když už, tak mělo být zřejmé, o koho jde," řekl pro iDnes spisovatel iDNES.cz.

Nechápu, k jakému výroku Rady může dojít. Karel Koecher žije na svobodě v České republice už dlouho. Dle zákonů tohoto státu se nedopustil ničeho, zač by mohl být stíhán a odsouzen. Svou špionážní minulost neskrývá a stejně jako u jiných, je dnes pěšák Velké hry, agent Romeo, jen úsměvnou romantickou součástí historie. Gorbačov osobně žádal, aby Koechera vyměnili za Ščaranského. Karel Pacner přitom coby čerstvý absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze nastoupil v létě 1959 do redakce deníku Mladá fronta jako redaktor. Byl tváří, která popisovala úspěchy socialistické, a zvláště ruské vědy po celou dobu bipolárního rozdělení světa i po celou dobu normalizace. Patřil k tvrdě prověřeným, k režimu loajálním a takto použitým kádrům.

Fort Benning - School of Americas
11. 7. 2007
Několik poznámek k článkům Fabiana Golga "Pravda o kubánském zdravotnictví" a článku o kubánském prezidentovi "Fidel je stejným vrahem jako CIA"

Kdysi jsem na podobné insinuace Fabiana Golga v BL pod titulkem "Castrovi obhájci, pozor! Cenou úspěchu Kuby jsou lidské mozky a životy" odpověděl článkem "Brasilia - pod mostem" mohl a zřejmě i měl bych jej rozšířit, ale nemusím jej měnit. Abychom se nezdržovali, tak tentokráte pouze heslovitě. Kupříkladu co dynastie Bushova, když už mluvíme o těch rodinných vládách a klanech? Co diktatury v ostatních zemích Latinské Ameriky v minulosti, včetně té brazilské? Golgova rodina je v Brazílii elitou. Bílou elitou. Byly tyto země, tyto diktatury a jejich vlády ohroženy bezskrupulózní velmocí také tak, jako Kuba, její režim a sám Castro? Patří k výbavě demokracie zabíjet představitele cizích vlád a osnovat státní převraty? Bílá elita vždy spolupracuje. Povětšinou to byly lampasácké vlády z inkubátoru SOA - School of Americas, americké Školy Amerik - školy amerického terorismu z Fort Benningu, přezdívané Škola vrahů , které vládly v Jižní Americe s požehnním konzervativců, průmyslníků Pentagonu a CIA, mimochodem.

Spojené státy provádějí výcvik teroristů ZDE

Vějička evropské lidskoprávní politiky a vějička boje proti terorismu ZDE
11. 7. 2007

Mnoho lidí reagovalo na článek o Fidelu Castrovi starou mantrou o tom, že má prý Kuba dokonalé zdravotnictví. (Jako kdyby měl celý národ povinnost za zdravotnictví a školství přijmout nedostatek veškerých jiných základních potřeb a likvidaci svobody projevu a pohybu...) Ale ani mýtus o všeobecném zdravotnictví na Kubě není uveden v řádném kontextu a je plný propagandy.

V zemi, která se všeobecně chválí za její zdravotnictví, se nemocnice rozpadají, pacienti si musejí sami kupovat vlastní chirurgický šicí materiál na černém trhu a je téměř nemožné najít běžné léky, jako je aspirin či sirup proti kašli. V článku také nově najdete řadu fotografií ze dvou kubánských nemocnic a dodatečnou vysvětlující poznámku autora.

11. 7. 2007

Pan Golgo je skutečně spíše těžce než lehce posedlý Fidelem Castrem, píše Petr Wagner. Nevím, kdy naposled byl na Kubě a jakou dobu tam strávil vůbec dohromady. Ale ve svém článku velmi jednoduše řečeno buď lže, anebo mluví o něčem, co nezná.

Turistika je na Kubě velmi rozšířená. S cizinci mluví leckdo a leckdo jim i leccos prodává. Bez jakéhokoliv "vyšetřování" policií. Pan Castro se netituluje jakýmkoliv královským titulem a ani nikdo z občanů Kuby ho tak netituluje. Na Kubě je řada problémů, ale většina z nich je způsobena blokádou USA. Takzvané disidentské hnutí se týká několika málo desítek lidí. Jejich motivy a financování radši ponechám stranou. Vzbuzovalo by to zbytečné asociace s jinými státy...

10. 7. 2007

aneb kdy budeme také vydávat texty Roberta Mugabeho, kritizujícího Ameriku?

Je neuvěřitelné, že Britské listy pomáhají Fidelu Castrovi v jeho propagandě. Jsem šokován nad větou Štěpána Kotrby (redakčně posléze odstraněnou, pozn. red.) ,že se "o Kubánské republice mnozí domnívají, že je diktaturou".

Co to má znamenat? Cožpak Kuba není diktatura?

Leon Zelman
11. 7. 2007

Ve věku 79 let po těžké nemoci zemřel včera ve Vídni v Wilhelminenspitalu polsko-rakouský publicista dr. Leon Zelman, vedoucí činitel Jewish Welcome Service Vienna. Zelman, který se narodil v roce 1928 v polské Szczekociny, přežil koncentrační tábory Osvětim a Mauthausen, kde byl v roce 1945 osvobozen Američany.

11. 7. 2007

Několik věcných poznámek ke článku p. Bláhy. P. Bláha, ostatně jako mnoho novinářů, zaměňuje fiskální pokladny s pokladnami registračními.

Takže trocha teorie, píše Jindřich Polák.

Pokladna registrační je vcelku dobře popsána v samotném článku. Datový obsah registrační pokladny je popsán vcelku věrně včetně toho, komu patří data.

11. 7. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Po nočním jednání se představitelé německých železnic Deutsche Bahn AG a dvou odborových svazů jejich pracovníků Transnet a GDBA dohodli na zvýšení platů zaměstnanců o 4,5%. Odboráři předtím žádali zvýšení o 7%, první nabídka zaměstnavatelů byla 2%.

11. 7. 2007

Více než 50 významných osobností české kultury a vědy zaslalo představitelům našeho státu otevřený dopis, ve kterém žádají vypsání celostátního referenda o výstavbě americké vojenské základny na území našeho státu. Celý text dopisu najdete ZDE.

Vedle již zmíněné zpěvačky a chartistky Marty Kubišové a režiséra Jana Kačera dopis rovněž podepsal režisérka Věra Chytilová a režisér Zdeněk Troška, ze známých představitelů vědy je to prof. Erazim Kohák a prof. Jan Keller.

Pokud máme společnými silami zabránit této katastrofě, je nutné, abychom všichni spojili síly, překonali ostych z veřejného vystupování a strach z mocných a veřejně jim vyjádřili svůj nesouhlas. Demokracii a svobodu si na nich musíme vybojovat.

Autor je mluvčí o.s. Ne základnám Brno

11. 7. 2007

Dnes se můžeme skoro na každém kroku setkat s naléhavými výzvami k boji proti globálnímu oteplování, požadavky na omezení osobní automobilové dopravy, ke střídmosti ve spotřebě všeho druhu atd. Jinak nám prý co nevidět odpojí vodu, elektřinu a s planetou a s námi to dopadne špatně. Je to téma vděčné, neboť materiál k myšlenkám a duchaplnému rozumování "jak na to" je nevyčerpatelný. Zastánci opačných názorů se stávají "popírači". Zde se lze velmi snadno dostat na příliš tenký led, do problematiky zasahuje řada vědních oborů a bez jejich znalostí si člověk může lehce vysloužit posměch. Nicméně -- jak se vyrovnat s některými výhradami, které se nabízejí i těm, kteří nejsou v příslušných vědách odborníky?

11. 7. 2007

(aneb zase jedna zpráva o tom, jak bohatí bohatnou)

Lidé jsou vesměs všude stejní. Řeší podobné problémy. Jen na ně rozdílně reagují, jen se před nimi -- někteří -- neschovávají.

Francouzský deník Liberation přinesl v pátek 29. 6. zajímavý článek nazvaný "Pro blaho bohatých" (Au bonheur des riches). Informuje o studii pařížské l'Ecole d'économie ukazující nárůst příjmů nejmajetnějších Francouzů od roku 1998. Ačkoli bývá Francie tradičně karikována jako ostrov levicovosti na kontinentě, z práce ekonoma Camille Landais se zdá, že bohatí Francouzi nemají moc co závidět svým anglosaským protějškům. Ti i ti neustále bohatnou.

9. 7. 2007

Třebaže si o žurnalistickém stylu Štěpána Kotrby myslím své (nepřejte si vidět mi do hlavy), budu reagovat na některé jeho vývody uvedené v článku "Transparency International: korupce přes státní rozpočet?"

Státní dotace, které v článku zmiňujete, byly použity na činnost Právního protikorupčního poradenského střediska, které poskytuje bezplatnou právní pomoc osobám dotčeným korupčním jednáním. Příjemcem dotace bylo jak občanské sdružení (v roce 2005), tak i obecně prospěšná společnost (rok 2006 a rok 2007). Dotace byla vždy řádně vyúčtována - což si, jste-li seriózní novinář, jistě ověříte na Odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR, které státní dotace přidělilo. Mimochodem, ze stejného dotačního titulu čerpají i jiné organizace (zabývající se rovněž korupcí či problematikou obchodu s lidmi). Zda shora uvedený článek pouze překročil míru dobrého vkusu nebo se dostal až za hranici zákona, a proto si zaslouží pozornost našich právníků, je otázkou, kterou se budu intenzivně zabývat ihned poté, co vám odešlu tento email, píše vedoucí projektů Transparency International Michal Štička .

To je hezké. Vkus je dobrá věc, právní kličky také, etické princpy a otevřenost, kterými se tak ráda ohání Transparency International, jsou spolehlivější. Kde jsou ty údaje oficiálně uvedeny a rozepsány ve výroční zprávě, alespoň za rok 2005? Kde je výroční zpráva občanského sdružení, která by ukázala, jakým způsobem byl "zlikvidováno"? Kolik peněz ze státní dotace za ten který rok padlo na mzdy a jakých osob, kolik stály honoráře - komu, kolik a za co, kdy byl vypsán tendr a s jakým výsledkem? Kolik sála fakturace firmám a za co, kolik reprezentace, kolik kolik propagace a PR, kolik nájem??? Michal Štička nedodal nic, než své tvrzení a nejasnou výhrůžku. Trochu málo. Jo, a kdo a na základě jakých tendrů platí ty právníky? Ve výroční zprávě Ti-ČR o.p.s. jsou jen silné kecy, čísla o jednotlivých projektech žádná . My máme ale k dispozici ony etické principy opravdové mezinárodní Transparency International, kterými poměřujeme činnost české pobočky. A tyto etické principy hovoří jinak, než to torzo, které z něj zůstalo jako etický kodex pro Transparency International v České republice, které navíc správní rada utajila před veřejností. Stačí (si to) srovnat.

9. 7. 2007 Transparency International: korupce přes státní rozpočet? ZDE

4. 7. 2007 Transparency International: přiznání ztěžuje zapírání ZDE
3. 7. 2007 Transparency International: tajný etický kodex ZDE
2. 7. 2007 Kolem Transparency International netransparentno ZDE
6. 4. 2007 Na netransparentní Transparency International podáno trestní oznámení ZDE
10. 7. 2007
10. 7. 2007
Oficiální reakce Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem na informace, zveřejněné v MF Dnes ve dnech 28. 6. a 2. 7. 2007 a glosované na Britských listech pod titulkem Z deníku Mladá fronta Dnes se stal PR magazín politiků ODS

Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, p.o. chce touto informací reagovat na články v MF Dnes zveřejněné ve dnech 28.6. a 2.7.2007, ve kterých byly uvedeny zavádějící a nepravdivé údaje o kvalitě poskytované nemocniční stravy.

Publikovaná tvrzení o tom, že polévka byla připravena „z pytlíku“ a že džuveč byl z předvařené rýže, která byla možná delší dobu skladovaná, jsou nepravdivá, což potvrzuje i mikrobiologický rozbor v novinách citovaný. Je s podivem, že přesto, že jako jediný oběd z testovaných jídel splňoval oběd v Masarykově nemocnici nutriční hodnotu, byl tento fakt redaktorkou MF Dnes okamžitě připsán obsahu tuků a energetická výživnost stravy byla pominuta.

10. 7. 2007
Fidel Castro Ruz

Neděle je příhodný den k četbě čehosi, co vypadá jako science-fiction. Bylo oznámeno, že CIA odtajní stovky stran týkajících se ilegálních akcí včetně plánů na zavraždění zahraničních vládních představitelů. Zčista jasna se zveřejnění zdrží, o den se opozdí. Nebylo podáno žádné rozumné vysvětlení. Někdo, možná z Bílého domu, materiál zběžně prohlédl. První balík odtajněných dokumentů známý jako "Rodinné šperky" sestává ze 702 stran o ilegálních akcích CIA v letech 1959-1973. Z této části bylo vyjmuto cca 100 stran.týkajících se akcí nepovolených žádným zákonem, spřísahání s cílem zavraždit některé představitele, experimentů s drogami na lidech k ovládnutí jejich mysli, špionáže občanských aktivistů a novinářů a podobných, výslovně zakázaných aktivit. Dokumenty začaly být shromažďovány 14 let po prvních událostech, v době, kdy se tehdejší ředitel CIA James Schlessinger vyděsil nad tím, o čem se píše v tisku, zvláště v článcích Roberta Woodwarda a Carla Bernsteina zveřejněných Washington Postem a zmiňovaných v Manifestu k lidu Kuby.

CIA byla obviněna, že podporovala špionáž v hotelu Watergate za účasti bývalých agentů Howarda Hunta a Jamese McCorda.

Autor je diktátor na Kubě.

10. 7. 2007

Vyhlídky televizního zpravodajství v digitální éře jsou centrálním elementem úvah o budoucnosti vysílání veřejné služby. Na zprávy jako na nejdůležitější složku digitálního televizního vysílání pohlíží většina diváků a televize zůstává jejich nejdůležitějším pramenem pro obyvatele Spojeného království, jak uvádí OFCOM ve zprávě New News, Future News - Nové zprávy, budoucí zprávy.

10. 7. 2007

Ochrana soukromí počítače se stává stejně důležitým, jako ochrana identity. O tom se moli přesvědčit návštěvníci webu Miivi firmy Media Defender, která funguje jako servis pro americkou organizaci filmového průmyslu (MPAA -- Motion Picture Association of America).

Po autorizovaném přihlášení k webu, který sliboval stahování filmů, se do počítače nainstaloval spyware -- fízlovací prográmek, který bez vědomí uživatele prozkoumal jeho počítač, zjistil nahraný multimediální obsah a údaje odeslal bůhvíkam. Vzhledem k předchozí autorizaci jménem a adresou si tak každý návštěvník této vyčůrané služby sám na sebe napsal udání.

10. 7. 2007

Feral Tribune, chorvatské noviny, které získaly mnohá ocenění, se minulý týden neobjevily na stáncích a je otázkou, zda se na ně někdy ještě vrátí. List přestal vycházet po čtrnácti letech. Jeho zmizení je výsledkem problémů, jímž čelí vydavatelé. Chorvatská vláda se totiž rozhodla listu Feral zablokovat bankovní účet kvůli vysokým dluhům na DPH.

10. 7. 2007

Rychlé rozšíření AIDS mezi homosexuály v osmdesátých letech se dalo lehce vysvětlit promiskuitou homosexuálních mužů. Jsou homosexuální muži více promiskuitní než heterosexuální muži?

Pravděpodobně nikoliv. Homosexuální muži ovšem mají jednu praktickou výhodu: v nevěře jim nebrání žádná žena. Takže, když jsou spolu dva muži, i když v jejich vztahu není oficiálně dovolena nevěra, existuje v něm instinktivní vzájemné porozumění ohledně toho, že tělesné pokušení je nesmírně silné.

9. 7. 2007

Americká autorka Pamela Druckermanová strávila tři roky studiem cizoložníků v mnoha zemích světa. Vydala o tom knihu Lust in Translation: The Rules of Infidelity from Tokyo to Tennessee (Chtíč v překladu: Pravidla nevědy od Tokia po Tennessee). Domnívá se, že anglosaské země berou manželskou nevěru asi "příliš vážně".

Druckermanová zpracovala statistiky, sebrala důkazy a seznámila se s pravidly cizoložství ve více než dvaceti městech v deseti různých zemích světa. Interviewovala podvádějící muže (jednorázové, pravidelné, ty, kteří se vracejí k manželce, otevřené a drzé, zmučené) v Moskvě, v Kazachstánu, v Londýně, v New Yorku, v Paříži, v Indonésii, v Jižní Americe a jinde.

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2007 Irák: Bush požaduje podporu od Kongresu   
9. 7. 2007 New York Times: Je načase, aby USA odešly z Iráku   
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
5. 7. 2007 Austrálie "je v Iráku kvůli ropě"   
22. 6. 2007 Afghánistán - hledání cesty Miroslav  Polreich
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Krvavý epitaf Blairově válce   
17. 6. 2007 Blair věděl, že Amerika nemá plán na poválečnou znovuvýstavbu Iráku   
12. 6. 2007 Mařilo Německo vyšetřování skandálu CIA? Štěpán  Kotrba

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2007 Kubišová a Kačer pro referendum   
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Americký Kongres se chystá zablokovat plán na protiraketovou obranu   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
5. 7. 2007 "Ivanov varoval Američany," píše ruský list Vzgljad Karel  Dolejší
5. 7. 2007 Spojené státy trvají na radaru v Česku, vláda ČR přikyvuje bez souhlasu parlamentu a přes odpor obyvatel   
3. 7. 2007 Beseda o radaru   
29. 6. 2007 Vyrobíme sami objektivní pořad o americkém radaru, když to vaši redaktoři neumějí nebo nechtějí udělat   
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě   
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje   

Český film RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík
2. 7. 2007 Je nesprávné pomíjet Menzelův láskyplný pohled   
1. 7. 2007 Lidé o tom chtějí mluvit, filmař to natočí, ale v médiích to systematičtěji nenajdete Jan  Čulík

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   
25. 6. 2007 Chládek pod stromem   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
22. 6. 2007 Má-li být planeta modrá, musí zůstat zelená Pavel  Havránek
22. 6. 2007 Zakažte Číně znečišťovat ovzduší .... Jan  Hošek

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
29. 6. 2007 Vyrobíme sami objektivní pořad o americkém radaru, když to vaši redaktoři neumějí nebo nechtějí udělat   
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě   
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje   
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
14. 6. 2007 Putin o raketové obraně   
12. 6. 2007 Neuspěchat, neutrácet, slíbit Oskar  Krejčí
12. 6. 2007 Ruský generál očekává jednání o radaru s Američany v červenci   
12. 6. 2007 Bývalí členové Varšavského paktu a členové NATO jednají ohledně kontroly zbrojení   
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
9. 6. 2007 Rusko vydalo varování ohledně amerického plánu na raketovou obranu   

Hacking, hackeři a bezpečnost sítí RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2007 nbusr123: Policie zabavila servery kvůli rok starému hacku Štěpán  Kotrba
26. 7. 2006 Vy jste hackeři - vy to můžete udělat, učinit svět lepším místem Štěpán  Kotrba
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Co říká zpráva Ministerstva vnitra o extremismu a co už neříkají média Štěpán  Kotrba
10. 7. 2003 x-ker : My sme buducnost   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 Václav Jirovský pro HN: Až opravdu přijde vlk   
7. 7. 2003 1986 - Hackerův manifest   
7. 7. 2003 Bruce Sterling: The Hacker Crackdown   
6. 7. 2003 Československý underground se směje   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona