10. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 9. 2004

Kontroverze

V nové knize, která vychází ve Spojených státech, tvrdí James Naughtie, známý moderátor ranního živého publicistického pořadu rozhlasové stanice BBC Radio Four Today, že americký ministr zahraničních věcí charakterizoval v době před útokem na Irák neokonzervativce v Bushově vládě jako "zasrané šílence" ("fucking crazies"). Mínil jimi viceprezidenta Dicka Cheneyho, ministra obrany Donalda Rumsfelda a jeho náměstka Paula Wolfowitze.

11. 9. 2004

sobota 21.30: Stanislav Gross přijal Stanislava Pence a sdělil mu, že pro příští roky "napomůže k získání prostoru", kde by se mohly konat akce jako Czechtek. Stanislav Penc k tomu Britským listům řekl:

12. 9. 2004

... nyní, kdy jsem byl s mým souhlasem jako odborník a nečlen žádné politické strany zařazen do širšího okruhu osob pro vytvoření týmu pro opravdový přechod na digitální vysílání.

Není mi rovněž známo, že by Komise, kterou zmiňujete, proti internímu pracovnímu návrhu na vytvoření pozice náměstka pro digitální vysílání (mj. i vy víte, že digitalizace vysílání je významným a novým bodem vládního prohlášení...) a mému zařazení do potenciálního seznamu kandidátů protestovala (informaci jsem ověřil u dvou zdrojů).

Britské listy se rozhodly tento text Zdeňka Duspivy zveřejnit přesto, že si to nepřál. Důvodem jsou výše uvedené odstavce, v nichž autor potvrzuje své zařazení do okruhu osob zvažovaných na funkci náměstka ministra informatiky Mlynáře. Publikace těchto informací je ve veřejném zájmu. Britské listy nezveřejnily v článku "Dostál chce Duspivu jako Mlynářova náměstka" nic, co by bylo nepravdivým tvrzením. Pokud autor vyčetl v článku něco, co v něm nebylo, zřejmě se tak stalo v rozrušení, na jehož základě nelze takto rezolutně polemizovat.

redakce

Reaguji na zcela zjevný a úmyslný záměr Vašeho serveru nebo redaktora BL Štěpána Kotrby vědomě a účelově způsobit újmu na mé pověsti a profesní praxi.

10. 9. 2004

Internet:

Vydavatelé internetových publikací budou muset od nynějška zintenzivnit své úsilí, aby čtenáři nepublikovali na jejich diskusních fórech pomluvy. Bývalý generální tajemník NATO George Robertson totiž právě vyhrál soudní spor kvůli pomluvě, kterou zveřejnil jeden čtenář na internetovém fóru jedněch skotských novin. List se mu omluvil a vyplatil mu blíže neurčenou finanční částku jako odškodné. Robertson list žaloval o 200 000 liber (10 milionů Kč).

11. září 2001
10. 9. 2004

Živý, nebo mrtvý? Dnes se na to, kde vlastně zůstal Usáma bin Ládin, zodpovědný za atentáty z 11. září 2001, skoro nikdo neptá. Je tento radikální muslimský fundamentalista po třech letech už jen přízrakem, či stále hrozbou? Jisté je, že se stal fenoménem, mužem, který západní civilizaci postavil před skutečné dilema. Usáma bin Ládin a jeho nepolapitelnost se vzpírají racionálnímu západnímu myšlení. Propagandisté administrativy republikánského prezidenta George W. Bushe to nazvali "válkou proti terorismu". Po krátkém úderu v Afghánistánu šel druhý úder do Iráku.

10. 9. 2004

Průměrný měsíční plat soudců přesáhl 65 tisíc korun hrubého

Na podzim zřejmě propukne konflikt mezi mocí soudní, která se chystá vystoupit proti moci zákonodárné a výkonné. Karel Čermák v Právu v článku z 1. června 2004 "Hoden je soudce mzdy své" dal jednoznačně znát, že ač byl ministrem spravedlnosti nominovaným ČSSD, jejím členem nebyl. Přiznal, že slova jako rovnost, solidarita a dokonce ani spravedlnost mu vlastní nejsou. Spíš se situoval do indické společnosti před zrušením kast.

Za dva a půl měsíce se hodně poměnilo -- Karel Čermák se zdůvodněním "platy soudců" rezignoval. Stará vláda Vladimíra Špidly odstoupila, nová vláda Stanislava Grosse získala ve sněmovně důvěru. Problém "platy soudců" zůstává a čeká na nového ministra spravedlnosti Petra Němce. Prozatím soudci pohrozili žalobami kvůli rušení 13. a 14. platů. "Je to velmi nešťastné a nazval bych to neúctou k rozhodnutí Ústavního soudu," řekl Právu k vládnímu plánu předseda Soudcovské unie a místopředseda obvodního soudu Prahy 1 Jaromír Jirsa. "Myslím, že to v budoucnu vyvolá řadu problémů. Nálada mezi soudci je již dost rozjitřená a tento krok ji rozjitří ještě více," dodal Jirsa pro deník Právo.

Zdeněk Duspiva
10. 9. 2004

Spolupracovníka PR agentury Česká média českokrumlovského podnikatele Berky a bývalého člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Zdeňka Duspivu doporučuje ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) na místo náměstka ministra informatiky Vladimíra Mlynáře (US-DEU) pro digitalizaci, ačkoliv odborná komise informatiky a telekomunikací ČSSD proti tomu protestuje. Britské listy tuto informaci získaly ze dvou nezávislých zdrojů, z nichž jeden z nich je blízký vládě.

Asi nejúplnější a nejzajímavější Duspivův portrét vydal na serveru Louč pedagog a mediální publicista Milan Šmíd.

Veřejnoprávní média - média veřejné služby TÉMA BL

Digitalizace sdělovacích prostředků TÉMA BL
10. 9. 2004

Jsou nové bezpečnostní předpisy v ochraně před terorismem ještě přijatelné, aby mohl prosperovat obchod a školství? Brzy bude třetí výročí teroristického útoku na New York, ale situace na hranicích se nenormalizuje. Naopak - stále tvrdší předpisy ztěžují výměnu lidí i zboží.

Skupiny amerických průmyslníků a obchodníků, univerzity a výzkumné asociace si stěžují na omezení, která přinášejí nové bezpečnostní předpisy. Americké firmy protestují proti tomu, že se musí cizinci potýkat s potížemi, jestliže chtějí navštívit Spojené státy, aby si prohlédli zboží, které hodlají koupit nebo aby podepsali obchodní smlouvy.

10. 9. 2004

V nové videonahrávce, kterou odvysílala televize Al Jazeera, tvrdil nejbližší zástupce Usámy bin Ladina, že jsou Spojené státy v Afghánistánu "na pokraji porážky". Šlo o apel na Al Kajdu, vydaný záměrně před výročím z 11. září. "Američané v obou zemích [v Iráku i v Afghánistánu] jsou mezi dvěma ohni, jestliže budou pokračovat, vykrvácí, a jestliže se stáhnou, přijdou o všechno."

Al Jazeera získala videonahrávku ve čtvrtek 9. září a z dvanácti minut se rozhodla odvysílat pouze 2 minuty, "to, co bylo zprávou".

Velitel pákistánské armády generál Shaukat Sultan, jehož jednotky provedl tento týden proti pozůstatkům Talibanu a Al Kajdy ofenzívu, vyjádřil názor, že videonahrávka má "posílit morálku teroristů, kteří utrpěli těžké ztráty".

Podrobnosti v angličtině ZDE

10. 9. 2004

Ruský ministr vnitrna Rašid Nurgalijev jmenoval nové vedoucí struktury pro bezpečnostní jednotky na severním Kavkaze. 13 vysokých důstojníků bylo jmenováno veliteli zvláštních protiteroristických jednotek, které mají zajistit, aby se neopakovala beslanská tragédie. Rusko obviňuje z masakru v beslanské škole čečenské povstalce, podporované zahraničními muslimskými militanty. Nabídlo 10 milionů dolarů za informace, vedoucí k zatčení čečenských vzbouřeneckých předáků Šamila Basajeva a Aslana Maschadova.

Šéf armádního štábu generál Juril Baluevskij řekl, že Moskva plánuje preventivní útoky proti teroristickým základnám "v jakémkoliv regionu na světě".

10. 9. 2004

Britský vojenský vrtulník havaroval v Náměšti nad Oslavou. Uhořelo při tom šest britských občanů. Účastnili se společného britsko-českého vojenského cvičení. Zahynuli čtyři vojáci a dva členové posádky. Šlo o vojáky, normálně rozmístěné v Německu. Šlo o vrtulník typu Lynx, o němž poznamenávají internetové stránky BBC, že má historii technických problémů s motorem a rotorem, avšak že není známo, zda vrtulník havaroval v důsledku technického selhání. Podle očitých svědků na místě se zapletl do drátů vysokého napětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

10. 9. 2004

Americký ministr zahraničních věcí Colin Powell zdůraznil, že zabíjení v súdánském Darfuru se rovná genocidě. Řekl to v americkém senátním výboru pro zahraniční vztahy. Uvedl, že jeho závěr je založen na rozhovorech s uprchlíky z Darfuru. Rada bezpečnosti OSN připravuje debatu o druhé rezoluce, která hrozí Súdánu sankcemi. Zdá se, že v Darfuru přišlo o život až 50 000 osob a asi milion je v důsledku tamější války bez přístřeší. Powell z toho obvinil súdánskou vládu a provlání arabské ozbrojence "Janjaweed".

Podrobnosti v angličtině ZDE

10. 9. 2004

Japonsko začalo dovážet na začátku devadesátých let zahraniční dělníky. Vzhledem k důležitosti pokrevních vztahů v této zemi bylo Japonsko od té doby velice vybíravé - přijímá jen takové cizince, kteří mohou prokázat japonské kořeny tři generace zpět.

10. 9. 2004

Existuje jistý rozdíl mezi generálním odsudkem lidské společnosti, konstatováním všeobecného úpadku a reflektivní či snad dokonce systémovou kritikou. Odsudky a katastrofické vize vytvářejí prázdno, vakuum které je nutné něčím vyplnit. A není divu, že vize, vzniklé na zelené louce, hlásající příchod či návrat skutečné lidské autenticity a očištěné společnosti mají za následek pohromy do té doby nevídaných rozměrů. Jenže svět se jevil zkažený, neautentický a odsouzený k zániku vždy a snad žádná generace neměla příliš intenzivní pocit, že bylo dosaženo ráje na zemi. Naproti tomu kritika by měla směřovat do slabých míst jsoucího a změnitelného, snažit se poukázat na nedostatky a navrhnout modifikace a změny.

10. 9. 2004

Nalehavá výzva, která má být odeslána ve 25 zemích EU na adresu narodních vlád a parlamentů

Za posledních několik let udělil Evropský patentní úřad (EPO) v rozporu s dikcí existujícího zákona více než 30 000 patentů na organizační a výpočetní pravidla převlečená do hávu obecných prostředků počítačů. Ty byly v zákoně z roku 1973 nazývané jako "počítačové programy", v newspeaku EPO jsou od roku 2000 nazývané jako "vynálezy implementované prostřednictvím počítačů". Evropské patentní hnutí se snaží prosadit legitimnost této praxe vytvořením nového zákona. Ačkoliv patentní hnutí ztratilo hlavní bitvy v listopadu 2000 a září 2003, evropští programátoři a občané stále čelí významnému riziku.

Evropské vlády se chystají podepsat návrh směrnice pro neomezenou patentovatelnost a neomezenou vynutitelnost patentovaných algoritmů a "počítačově realizovaných" obchodních postupů. Rozhodnutí Rady ministrů z 18. května 2004 bez jakéhokoliv vysvětlení a bez demokratické legitimity zamítlo předchozí vyvážené rozhodnutí Evropského parlamentu a poradních orgánů EU. Rozhodující většina byla zajištěna klamavou generalizací a s pomocí pochybných diplomatických manévrů během rozhodujícího zasedání. Níže podepsaní zástupci vůdčích společností a informované veřejnosti v oblasti softwarových inovací v Evropě žádají odpovědné politiky o zatažení za záchrannou brzdu a o reorganizaci legislativních procesů v Radě týkajících se hospodářské soutěže.

Na doručení dopisu vašemu euro-poslanci, hospodářskému či zahraničnímu výboru Poslanecké sněmovny zbývá velmi málo času - cca 14 dni.

Vice informaci o zasilani dopisu ZDE

Podívej, dělá škty ve vašem státním rozpočtu, toho čeká politická kariéra...
10. 9. 2004

9. 9. 2004

Při bližším zkoumání se zjistí, že tuto údajnou "sílící vlnu kritiky" vůči Vladimíru Putinovi vytváří konkrétní skupina politiků v Rusku -- a jejich američtí stoupenci. Čelnými kritiky toho, jak si Putin poradil s krizí v Beslanu, jsou proameričtí politikové Boris Němcov a Vladimir Ryžkov -- muži, spojení s extremisticky neoliberálními tržními reformami, které zapůsobily tak ničivě na ruské hospodářství za vlády Západem milovaného Borise Jelcina - a moskevské centrum Carnegieho nadace. Toto moskevské centrum je financováno z newyorského ústředí Carnegieho nadace, - která působí v součinnosti s vojensko-politickou Rand Corporation, například při vypracovávání strategických dokumentů o pomocné roli Ruska při restrukturalizaci "širšího Blízkého východu".

Američané budou nutit Rusy, aby vyjednávali s teroristy, což je politika, kterou Spojené státy všude jinde rezolutně odmítají.

Ve středu 8. září vyšla v deníku Guardian tato analýza od Johna Laughlanda. Citujeme z ní hlavní myšlenky -- zejména proto, že manipulativní vliv americké politiky ve věci čečenské války se stejným způsobem projevoval i v českých médiích po mnoho let:

9. 9. 2004

"Nebezpečím americké zahraniční politiky, není, že je posedlá zlem, ale že je založena na přesvědčení, že zlo je možno zrušit."

John Gray, Heresies: Against Progress and Other Illusions (Kacířství: Proti pokroku a jiným iluzím) 200 stran, Granta, 8.99 liber

John Gray je pravděpodobněji nejznámější svou knihou Straw Dogs: Thoughts on Humans and Other Animals (Psi ze slámy: Myšlenky o lidech a jiných zvířatech). Titul je převzat ze rčení od Lao Tse: "Nebe a země jsou kruté, zacházejí s rozmanitostí tvorů jako se psy ze slámy". Grayova kniha False Dawn (Falešný úsvit), která odmítla teorii globalizace, byla globálním úspěchem a byla nakonec přijata jako střízlivě realistické zhodnocení stavu mezinárodního hospodářství.

Citujeme z recenze nové knihy filozofa a politologa Johna Graye.

9. 9. 2004

Nedávno jsem byl na BL položertem nazván islámským radikálem. Teď, po zlomovém neštěstí v severoosetském Beslanu, mě napadlo, co může nezainteresovaný člověk udělat, aby pochopil? Soucítí s oběťmi a pozůstalými, ale vžít se do jejich role je jen zřetelnější polovinou vztahu. Každý člověk se někdy v životě cítí jako oběť, každému člověku umírají blízcí, každý prožívá ve svém životě osobní tragedie. Vžít se do role teroristy je ale stejně důležité, ovšem nesnadné. Lze se vůbec, i když jen v rámci abstrahovaných pocitů sebraných kutilským způsobem po všech možných skládkách vědomí a podvědomí, vcítit (a pochopit) člověka, který je odhodlán střílet po dětech?

8. 9. 2004

"Když jsem měl napsáno několik kapitol, předčítal jsem to kamarádům před koupáním u řeky; to se ví, kluci se chtěli raději koupat, byli netrpěliví, ale já jsem nepřestal, dokud jsem to nepřečetl celé. Pak mi jeden z nich, takový Hanák, řekl: "Tomášu, něco tak hlópýho sem jakživ neslyšel!" Tož jsem to spálil."

Hovory s T. G. M.1

Ač nerad a donucen okolnostmi, doznávám na tomto místě, že jsem přečetl něco málo z T. G. Masarykových spisů. Není pochyb o tom, že bez této četby psala by se mi práce o Masarykovi lépe a byla by hodnotnější. I to letmé seznámení s Masarykovým dílem zabránilo mi bohužel napsat plánované studie s názvy "Simulakrum T. G. Masaryka jako hermeneutický problém", "Masarykova ikona v turbulencích metamorfóz paradigmatu" a "Rizomatická struktura velkých vyprávění v intencích écriture masarykistických neoprepoststrukturalistů", a donutilo mě pracovat přinejmenším v úvodu této práce i se skutečným Masarykovým odkazem. Škoda tím vznikla značná, leč rozbitý džbán už napravit nelze.

8. 9. 2004
Jaká levicová média? Pravda o jednostrannosti a zpravodajství (Eric Alterman: What Liberal Media? The Truth About Bias and the News, Basic Books, 2003)

Od roku 1932, kdy byl zvolen prezidentem Franklin Delano Roosevelt, až do roku 1981, když se prezidentem stál Ronald Reagan, ovládala politiku v Americe poměrně levicová ideologie a levicoví politici (nesmíme však zapomenout, že v Americe se neříká "levicový politik" ale "liberál", a že v Evropě americkému titulu "liberál" obsahem odpovídá spíš "politik středu"). Pravice tedy téměř půl století většinou stála mimo moc, a její politikové si často stěžovali na řadu věcí: na příliš mnoho vládních regulací, na velkou daň nebo vládní dluh. Neustále si však stěžovali také na levicová média ("liberal media"). Právě proto se fráze "liberal media" stala snad nejběžnějším klišé v americké politice a většina lidi v Americe stále věří, že média ovládá levice.

1. 9. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V srpnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 6350,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2004 Reakce na "účelový a nepravdivý text na BL" Zdeněk  Duspiva
12. 9. 2004 Colin Powell "nazval neokonzervativce 'zasraní šílenci'"   
11. 9. 2004 Gross: "Napomůžu k získání prostoru pro akce jako Czechtek" Jan  Čulík
10. 9. 2004 NE patentovatelnosti počítačových programů jako vynálezů   
10. 9. 2004 George Robertson vyhrál soud o pomluvu na internetovém fóru   
10. 9. 2004 Dostál chce Duspivu jako Mlynářova náměstka Štěpán  Kotrba
10. 9. 2004 Amerika v zrcadlovém bludišti terorismu - 3 roky poté Josef  Brož
9. 9. 2004 John Gray: Víra v pokrok je základním omylem našeho věku   
9. 9. 2004 Jak američtí neokonzervativci manipulují čečenskou válkou ve svůj prospěch proti Rusku   
9. 9. 2004 Proč je přístup k internetu v ČR tak obtížný Michal  Rusek

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2004 Noc se stmívá vždy jen jednou, den se dní jen vždycky jeden... Irena  Zítková
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
3. 9. 2004 Je Divoké víno čtyřicátníkem či čtyřicátnicí..? Ludvík  Hess
3. 9. 2004 Britové oslavují Kunderu Jan  Čulík
2. 9. 2004 Britové se diví, že Kundera nevychází v Česku   
1. 9. 2004 Zpráva o království českém v roce 2000 Irena  Zítková
30. 8. 2004 Co zmůže literatura? Antonín Jaroslav Liehm
27. 8. 2004 Systémy sebezničení Václav  Dušek
26. 8. 2004 Kryla jako velkého umělce jsem rozhodně zpochybnit nechtěl... Šmerala ano... Radko  Kubičko, Jiří Haussmann

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2004 Naše typicky české priority Miloš  Dokulil
30. 8. 2004 Janu Švankmajerovi bude sedmdesát   
29. 8. 2004 Bývalý šéf BBC obvinil Tonyho Blaira ze lhaní a ze zastrašování BBC   
28. 8. 2004 Andrew Gilligan kritizoval vládu a Radu BBC   
24. 8. 2004 ČRo: "Internetový teroristi a antivirový odborníci"   
18. 8. 2004 O třítýdenní okupaci ČT 2 armádami spojeneckých sportovních vojsk Bohumil  Kartous
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Rozdíl mezi psem domácím, hlídacím, vlkem stepním a hyenou skvrnitou Štěpán  Kotrba
20. 7. 2004 BBC by neměla být financována jen z koncesionářských poplatků   
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   

Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2004 Jak američtí neokonzervativci manipulují čečenskou válkou ve svůj prospěch proti Rusku   
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   
8. 9. 2004 Rusko: V boji proti terorismu nemá volbu nikdo Oskar  Krejčí
7. 9. 2004 Nechte maličkých přijíti ke mně Václav  Dušek
7. 9. 2004 Mír v jeskyních a válka světa Martin  Škabraha
7. 9. 2004 Naše typicky české priority Miloš  Dokulil
7. 9. 2004 Ruská moc nemá v Čečensku co pohledávat Darius  Nosreti
7. 9. 2004 Ruská novinářka prý byla "přiotrávena"   

Bush versus Kerry: volby 2004 RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2004 Na George Bushe útočí jen snobové   
8. 9. 2004 Bush versus Kerry: příliš malé rozdíly Oskar  Krejčí
30. 8. 2004 "Bush vyhraje, protože jeho tým účinně používá pomluvy"   
26. 8. 2004 Jsou dnes Američané daleko konzervativnější než dříve?   
10. 8. 2004 John Kerry sa začína vyfarbovať Adrian Peter Pressburg
6. 8. 2004 Kerry nepotrebuje alebo nechce protivojnových aktivistov   
3. 8. 2004 Zprávy na TV Nova: Potvrzení existence paralelních světů Bohumil  Kartous
2. 8. 2004 John Kerry potvrdil svoji šanci stát se americkým prezidentem Radek  Vogl
27. 7. 2004 USA: Demokraté rozhodují o možném prezidentovi Radek  Vogl
25. 6. 2004 Většina Američanů si nyní myslí, že útok na Irák byla chyba   

Asymetrická válka a to, co nazýváme terorismem RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   
8. 9. 2004 Rusko: V boji proti terorismu nemá volbu nikdo Oskar  Krejčí
7. 9. 2004 Nechte maličkých přijíti ke mně Václav  Dušek
7. 9. 2004 Mír v jeskyních a válka světa Martin  Škabraha
7. 9. 2004 Naše typicky české priority Miloš  Dokulil
7. 9. 2004 Ruská moc nemá v Čečensku co pohledávat Darius  Nosreti
7. 9. 2004 Ruská novinářka prý byla "přiotrávena"   
7. 9. 2004 Čečenští únosci: "Rusové zabíjejí naše děti, tak my zabijeme vaše"   

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2004 Jak stát dělá překážky i dětem postižených rodičů Jan  Paul
21. 7. 2004 Stát, sociální ústavy a iniciativa jednotlivce Jan  Čulík
20. 7. 2004 Český systém ústavní a sociální péče se musí změnit Jan  Čulík
20. 7. 2004 Pacienti v klecích mají být po protestu Rowlingové propuštěni   
19. 7. 2004 Jak stát dělá překážky rodičům postižených dětí Martina  Dostálová
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous
16. 7. 2004 Mezinárodní lidskoprávní organizace kritizují Václava Klause   
15. 7. 2004 Václav Klaus: "Ať si imperialisté zuří..." Jan  Čulík
15. 7. 2004 "Podivín", který se stará o své invalidní dítě Martina  Dostálová
8. 7. 2004 Čech v kleci   

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2004 Gross: "Napomůžu k získání prostoru pro akce jako Czechtek" Jan  Čulík
1. 9. 2004 Standa Rovňák a jeho středně Rychlé šípy Martin  Mařák
31. 8. 2004 ČR "spěje k hospodářskému úpadku"   
31. 8. 2004 Normální je nelhat? Jan  Čulík
31. 8. 2004 Telecí en Gross Ondřej  Hausenblas
27. 8. 2004 Hloupost ministra nebo vlastizrada? Štěpán  Kotrba
27. 8. 2004 Kolik stránek má Grossova právnická disertace na universitě v Plzni?   
24. 8. 2004 Vláda prošla 101 hlasy   
23. 8. 2004 Programové prohlášení vlády selhává ve všech oblastech Jiří  Velebný
22. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky - definitivní text   

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2004 Odpor muslimských autorit proti únoscům Martin  Ondreját
24. 8. 2004 Přes osm tisíc vězňů v izraelských věznicích je vysíleno hladovkou   
12. 8. 2004 Palestinsko-izraelský konflikt je asi neřešitelný Pavel  Urban
11. 8. 2004 "Tady je Izrael, tak mluvte hebrejsky, anebo držte hubu!"   
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2004 Bin Ladinův zástupce: "Američané už v Afghánistánu skoro prohráli"   
7. 9. 2004 V Bagdádu zuří ostré boje   
6. 9. 2004 Lze ve válce proti terorismu zvítězit pouze silou?   
2. 9. 2004 USA anulují rozsudky o "teroristech"   
1. 9. 2004 Permanentní válka Oskar  Krejčí
31. 8. 2004 Americká globální strategie proti terorismu musí být také pozitivní   
31. 8. 2004 Americká letadla "bombardovala afghánskou vesnici"   
28. 8. 2004 Šéf britských konzervativců zaútočil na Bílý dům   
27. 8. 2004 Irák: Jde o vymezení toho, jak se užívá moc   
27. 8. 2004 Ano, jsem ve službách islámských fundamentalistů Bohumil  Kartous

Školství RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2004 V Brně vzniká Univerzita obrany Jaroslav  Hlaváček
24. 8. 2004 Vládní sliby ve školství Ondřej  Hausenblas
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít