2. 4. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 4. 2002
Já nevím, kde ten spis je, takové věci má na starosti vedoucí kanceláře." tvrdí Martina Škodová, jinak vysoká a téměř blonďatá předsedkyně senátu Obvodního soudu pro Prahu 1. Je předposlední březnové a páteční dopoledne roku 2002. Vedoucí kanceláře slečna Somrová má dovolenou a já se mám dostavit v pondělí tamtéž. V pondělí tedy opět klepu na dveře kanceláře číslo 132. Slečna Somrová má ovšem stále dovolenou. Tentokrát do středy. Tak to jde pořád do kola. Somrová zásadně odkazuje na Škodovou. Škodová naopak radí vyhledat Somrovou. Od kdy? Od února roku 2001. Ale nepředbíhejme.
Sloupek

"Tak si dnes, studenti, napíšeme písemku z české literatury," pravila učitelka. To je věta, která se pravidelněji ozývá na jedné pražské střední škole. :) Jan Ámos Komenský rotuje v hrobě, stejně jako většina českých autorů, tvořících slavnou, tisíciletou tradici českého písemnictví. Učitelka - nešťastnice přivedla výuku české literatury k naprosté dokonalosti. Nevyučuje literaturu (v hodinách se žádná česká literatura nečte, učitelka žákům diktuje - jak ve středověké dílně, kde mniši před vynálezem knihtisku opisovali podle diktátu knihy - jako by neexistoval xerox!) seznam jmen, názvů knih a dat. Učí vzdáleně O literatuře, formou telefonního seznamu. A jak ověříme, že si studenti látku osvojili? No přece, napíšeme si dnes písemku!!

Tento způsob učení vůbec neposkytuje studentům žádné informace o tom, k čemu je literatura, jak se zmocnit významu literárního či jiného uměleckého díla, jak vyložit jeho smysl a poznat, jakým způsobem přináší literární text svědectví o lidském osudu.

Ne, knížky přece číst nemusíme: stačí se nabiflovat, jaké básnické sbírky napsal Josef Svatopluk Machar a pak to před maturitou odhrkat. To, že nepoznáme rozdíl mezi Josefem Horou nebo Jindřichem Hořejším - nepoznali bychom podle stylu žádnou báseň těchto dvou autorů, kdyby nám ji někdo předložil, to je přece jedno.

Nejdůležitější je, že zkontrolujeme nabiflované častými písemkami. Ne, že by se literárním esejem v hodině české literatury rozbíral význam či struktura určitého literárního textu stačí přece vědět, že Mácha napsal Máj a umřel v roce 1836. A kdo napsal: "Klesla hvězda s nebes výše/mrtvá hvězda siný svit/padá v neskončené říše,/padá věčně v věčný byt." - to nás nemusí zajímat, my "znalosti" z literatury vyzkoušíme v písemce.

Že se nestydíte, pane ministře školství Eduarde Zemane!

2. 4. 2002
Královna matka symbolizovala procovství. Všude budou nyní její fotografie, ale například na fotografii, jak vítala Nevilla Chamberlaina, když se vracel z Mnichova, se jaksi zapomnělo. Smrt královny matky označuje konec protidemokratické éry, napsal v pondělí v deníku Guardian známý americký komentátor Christopher Hitchens. Článek shrnujeme.
2. 4. 2002
Převažující část českého tisku se vrhla na český národ ve jménu odpykání naší viny za vyhnání sudetských Němců. A nejedná se jen o momentální rozrušení vyvolané neopatrnými výroky premiéra Miloše Zemana na toto téma. Od roku 1990 se obvinění vrací stále znovu a znovu. Ať již si tedy o způsobu prezentace myšlenek, který Miloš Zeman používá, myslíme cokoliv, nemělo by nám to bránit v seriozní diskusi o otázce kolektivní viny. Je nejvýše naléhavá.
29. 3. 2002
Milá paní Brožová, míč je na Vaší straně! Čtu v reakcích na článek pana Jírovce, který zpochybnil pravdivost příběhu Romana, jež jsem zaznamenala. Nemyslím. Míč je totiž u každého z nás, kteří zde žijeme. A je vskutku na každého osobní odpovědnosti co s ním udělá. Někdo dělá, že jej nevidí, jiný ho zahodí, další přijme, začne s ním hrát... Myslím ovšem, že potíž je v tom, že většina lidí neví jak hrát a co s tím míčem dělat.
2. 4. 2002
Jsem znepokojena úrovní učitelů češtiny na českých základních (a potažmo i středních) školách. Po několika letech jsem se vrátila k příležitostnému vyučování české gramatiky zejména u dětí, které se chystají k přijímacím zkouškám na střední školy. Obrázek jejich znalostí je bohužel skoro totožný: naučené gramatické poučky, které neumějí využít v praxi, neznalost české větné skladby, kdy se při psaní čárek řídí příslušností jednotlivých spojek k určitým typům vět, a nikoli významovou stránkou souvětí, a dokonce se setkávám i s tím, že učitelé opraví žákům v diktátech správný tvar slova za chybný.
2. 4. 2002

Čeští politici by podle členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání měli uvažovat o tom, zda a jak regulovat internet. "Pokračující nečinnost na tomto poli velmi pravděpodobně povede k tomu, že závadné obsahy budou stále častěji umisťovány ze zahraničí na české servery," uvedla rada ve své výroční zprávě, kterou předložila sněmovně a o níž informuje ČTK. "Podstatou problému je tedy regulace obsahu vysílání, speciálně vytvářených pro internet", tvrdí radní, převážně prý na základě německých zkušeností.

Výroční zpráva RRTV
Pasáž výroční zprávy, nazvaná Internet a jeho regulace

O tomtéž tématu, ale s opačnými závěry, jednala před časem i Rada Českého rozhlasu na dvou seminářích, které jsem pro Radu ČRo pořádal na téma internet a digitalizace vysílání. Požadavek světové internetové a akademické komunity - udržení globálního veřejného prostoru (public domain), se ukazuje býti velkým a strategickým politikem, zvláště ve chvíli, kdy na opačném konci světa ztratili rozum a začínají svobodnou výměnu informací sešněrovávat drakonickými zákony. Takovým je i nejnovější výmysl senátora Fritze Hollingse a státní administrativy USA z 21. 3. 2002 Consumer Broadband and Digital Television Promotion Act. Podrobné informace o tomto zákonu získáte i na serveru WIRED v angličtině a na serveru NETEM stručnou informaci v češtině.

Nutnost globalizace podobných legislativních aktů přinese v nejbližší době do české kotliny zásadní politikum: mít garantovanou globální svobodu projevu, anebo státní cenzuru i toho, co si budeme myslet?

2. 4. 2002

Městské státní zastupitelství (MSZ) v Praze nevyhovělo stížnosti, jíž se Tomáš Pecina domáhal zrušení sdělení obvinění ze schvalování trestného činu, a svým usnesením (odesláno 28. 3. 2002, antedatováno 29. 1. 2002) potvrdilo lednové rozhodnutí obvodní státní zástupkyně pro Prahu 2. Tím bylo trestní stíhání redaktora Britských listů pravomocně zastaveno.

Tomáš Pecina nyní zvažuje, zda nepodá ústavní stížnost, protože se domnívá, že usnesení MSZ je zcela formální, neobsahuje řádné odůvodnění a zejména se nevypořádává s jeho námitkou, jak je možné za zcela totožné důkazní situace trestní stíhání zahájit a poté je zastavit. Občan nesmí být hříčkou v rukou státních orgánů a pokud se vyšetřovatel dopustil chyby, je třeba jeho rozhodnutí zrušit; pokud ne, nechť trestní stíhání pokračuje návrhem na podání obžaloby, žalobou a hlavním líčením.

2. 4. 2002
Kritikové války v Afghánistánu začnou v dubnu vydávat ve Spojených státech nový čtrnáctideník. Jeho editoři tvrdí, že mainstreamová americká média neposkytují plný obraz o válce v Afghánistánu a o jejích důsledcích. Čtrnáctideník War Times, vydávaný v San Franciscu, se objeví poprvé 12. dubna. Bude vycházet anglicky a španělsky a bude distribuován po celých Spojených státech. Jeho editoři tvrdí, že je to reakce na požadavek o další informace ohledně toho, co se děje v Afghánistánu a o možnostech konfliktu jinde.
28. 3. 2002

Article 19: Česká vláda má povinnost chránit svobodu výroků, které nevedou k trestným činům

Michal Zítko obdržel složenku na dvoumilionovou pokutu a zřejmě půjde do vězení. Mezinárodní organizace na ochranu svobody projevu Article 19 vydala k případu prohlášení na základě informací od Spolku pro Media Observatory ČR:

Vydavatel Hitlerova spisu Mein Kampf Michal Zítko ve čtvrtek obdržel složenku, kterou má do patnácti dní zaplatit pokutu dva miliony korun, ke které byl odsouzen za vydání uvedené knihy. V případě, že dva miliony nezaplatí, automaticky nastoupí roční pobyt v kriminálu. Vydavatel Michal Zítko se podle svých dnešních slov začal psychicky a fyzicky připravovat na kriminál.

K případu Michala Zítka vydala ve středu mezinárodní organizace právníků a novinářů se sídlem v Londýně Article 19 prohlášení. Monitoring a podklady poskytl jako partner organizace Article 19 Spolek pro Media Observatory ČR.

"Article 19, která vede světovou kampaň za svobodu projevu, je znepokojena, neboť Michal Zítko čelí uvěznění za vydání českého překladu Mein Kampfu od Adolfa Hitlera," uvádí se v prohlášení, které dále konstatuje:

29. 3. 2002
Kalle Hägglund
Vážený pane prezidente,

s překvapením se dovědělo veřejné mínění v zahraničí, že bylo zahájeno trestní stíhání proti vydavateli Michalu Zítkovi za to, že měl odvahu vydat Mein Kampf - jeden z nejdůležitějších dokumentů současnosti, který byl ideologickým odrazovým můstkem pro druhou světovou válku, pro okupaci vaší země a pro usmrcení milionů lidí. Nyní, když jsem se dověděl z pražského rozhlasu, že 12. prosince 2000 byl vydavatel odsouzen k podmíněnému vězeňskému trestu tří let a pokutován částkou dva miliony korun za vydání této knihy, divím se, zda se ve vaší zemi od doby, kdy tam byl u moci Gustáv Husák, nic nezměnilo.

Já jsem také vydavatel a v roce 1992 jsem vydal Mein Kampf ve Švédsku. Po nátlaku z Německa a po trestním oznámení, podaném prokurátorovi Svobodného státu Bavorsko, skončil v roce 1998 tento případ u Nejvyššího soudu ve Švédsku a tvrzení Bavorska, že získalo k této knize autorská práva, bylo odmítnuto. Posléze jsem se také dověděl že tatáž kniha vyšla ve Spojených státech a ve Velké Británii a že německá ruka byla příliš krátká a její pěst příliš slabá na to, aby se jí v těchto zemích podařilo zamezit vydání této knihy. Neboli, jak to vyjádřil anglický vydavatel: "Válku jsme vyhráli my." Považuji rozhodnutí švédského Nejvyššího soudu za vítězství nezávislosti v naší zemi.

29. 3. 2002
Americký novinář Michael C. Rupert, o kterém jsem psala v článku o pochybnostech týkajících se zářijových teroristických útoků v USA, oznámil na svých stránkách In The Wilderness, že americký špión Delmart "Mike" Vreeland dostal v Kanadě politický azyl. Je v Kanadě zadržován na základě žádosti USA o vydání, kterou americké úřady zdůvodňují podvody s kreditní kartou. U kanadského soudu se přiznal, že pracoval pro americké námořnictvo jako špión, a v srpnu 2001 kanadské úřady varoval před nadcházejícími útoky a velmi přesně vyjmenoval jejich budoucí cíle. Tvrdí, že informace o útocích získal od ruské tajné služby a ještě před svým zadržením je předal US úřadům.
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2002 Komunistom sa možno verilo viac Lubomír  Sedláčik
2. 4. 2002 Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Tomáše Peciny pravomocné Tomáš  Pecina
2. 4. 2002 RRTV chce "regulovat internet" Štěpán  Kotrba
2. 4. 2002 Písemka z české literatury Jan  Čulík
2. 4. 2002 Případ velmi vlažné spravedlnosti: Lze vyhrát majetkový spor s advokátem? Radek  Mokrý
2. 4. 2002 Stav češtinářů v Čechách aneb Nakolik respektují učitelé češtiny v Česku nový gramatický úzus Daniela  Pilařová
2. 4. 2002 Viníci a lokajové - kolektivní vina sudetských Němců Milan  Valach
2. 4. 2002 Anglická královna matka, 1900-2002: Truchlení bude krátké   
29. 3. 2002 O Romanovi: Čí je vlastně ten míč? Eva  Brožová
29. 3. 2002 Americký špión, který varoval před teroristickými útoky, získal v Kanadě politický azyl Bushka  Bryndová